top of page
Ilona Valster

De feestdagen en hoogsensitieve kinderen: Maak een lijst veilige voeding én persoonlijk prikkelplan!

Dat de feestdagen intens kunnen zijn voor jouw hoogsensitieve kind, is bekend. Maar hoe ga je er nu het beste mee om? In deze blog sta ik stil bij de verschillende voorbereidingen die je kunt treffen zoals het maken van een planning en een lijst veilige voeding. Daarnaast kijken we in het bijzonder naar het maken van een persoonlijk prikkelplan, waarbij je in kaart brengt waar jouw zoon of dochter van overprikkeld raakt en hoe je hem of haar daar het beste bij kunt helpen! 


Feestdagen hoogsensitief kind hsk

Planning

Ter voorbereiding op de feestdagen organiseerde ik een feestdagen challenge, waarbij ik uitleg gaf over het belang van een goede voorbereiding op de feestdagen. Het maken van een planning kan jouw hoogsensitieve kind dan ook veel rust geven. Ga na wie jullie écht willen zien tijdens de feestdagen en durf ook nee te zeggen en voldoende rust in te plannen. Je zal anders merken dat eenmaal thuis alles eruit komt en dit verhoogt de kans op huilbuien, paniekaanvallen en woede uitbarstingen.


Veilige voeding

Op gebied van voeding wordt er tijdens de feestdagen vaak ontzettend veel aangeboden, waaronder ook veel bewerkte en suikerrijke voeding. Hoogsensitieve kinderen zijn ook van binnen gevoelig en kunnen heftiger reageren toevoegingen zoals E-nummers, gluten, suikers en transvetten. Tegelijkertijd is de hele setting rondom eten met kerst anders, waardoor je er niet vanuit mag gaan dat je kind ineens iets anders dan normaal zou willen uitproberen.


Hoogsensitieve kinderen komen namelijk alleen tot het leren eten van nieuwe voeding wanneer ze ontspannen en uitgerust zijn en zich vertrouwd en veilig voelen.

Om de druk van het kerstdiner te verlagen kan het fijn zijn een lijst met veilige voeding te maken. Op die lijst geef je aan wat je kind goed kent en graag lust en je zorgt ervoor dat dat in ieder geval in huis is gehaald. Ik maakte een voorbeeld en die is hieronder te downloaden:



Persoonlijk prikkelplan

Naast de lijst veilige voeding is het ook fijn om een persoonlijk prikkelplan te maken voor jouw zoon of dochter. In dit persoonlijke document kan je opschrijven voor welke prikkels jouw zoon of dochter gevoelig is en waar je het aan merkt wanneer hij/zij overprikkeld raakt. Ook kan je aangeven wat je kind in dat geval nodig heeft, bijvoorbeeld even alleen zijn of naar buiten gaan. Het opschrijven helpt voor jezelf om er bewust van te zijn, maar het kan ook heel fijn zijn om dit met familie te delen. Zodoende kunnen ook zij signalen van overprikkeling herkennen en begrijpen ze wat jouw kind op dat moment nodig heeft om weer in balans te komen. Onderaan deze blog kan je het plan downloaden.


Het persoonijk prikkelplan bestaat uit 3 pijlers: 

  • Prikkels waar jouw zoon of dochter gevoelig voor is

  • Signalen waaraan je kunt zien dat je zoon of dochter overprikkeld begint te raken (of is)

  • Wat jouw kind nodig heeft om weer in balans te komen. 


Pijler 1: Prikkels

In dit deel van het geef je aan waar je kind erg gevoelig voor is. Dit kunnen zowel prikkels van binnen als van buiten zijn. Denk aan: fel licht of knipperende lampjes, harde muziek, mensen die door elkaar praten, rommel in huis, sterke geuren, emoties (van anderen), pijn, in de belangstelling staan, suikerrijke voeding, snel moeten beslissen, te lang niets eten, enz. 


Pijler 2: Signalen van overprikkeling

In dit deel schrijf je op wat de signalen zijn waaraan je kunt zien of merken dat het voor jouw zoon of dochter teveel wordt. Denk aan: hyperactief gedrag, boos worden / woede aanvallen, niet meer reageren of onbeleefd reageren, continu om eten vragen, overal om moeten lachen, etcetera. De gekleurde poppetjes helpen om aan te geven in welke fase je welke signalen kunt herkennen. Groen = oké, geel is gezonde spanning, oranje = stress, rood = overprikkeld. 


Pijler 3: Zo komt je kind weer in balans

Het laatste deel van dit plan is misschien wel het meest belangrijke onderdeel. Hier geef je aan wat jouw zoon of dochter nodig heeft om weer tot rust te komen. Je kan er eventueel ook bij aangeven wat vooral níet helpend is (bijv.: niet troosten met eten of doorgaan met luide muziek. Waardoor ontspant jouw kind weer? Denk aan: even naar buiten gaan, koptelefoon op en muziek luisteren, prikkelarme ruimte, verzwaringsdeken of -kraag, samen koken of bakken, douchen of in bad, even alleen zijn, etcetera.


Wil jij ook een persoonlijk prikkelplan maken? Download hieronder het document:



Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Stuur me dan gerust een bericht.

32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page